Vali Marszalek

Vali Marszalek

Pratite nas...

Odrađen prvi trodnevni bootcamp u sklopu projekta Business Angels Impact Fund (BAIF)

Trideset timova iza trideset odličnih projekata prošli su kroz prvi intenzivni trodnevni bootcamp za razvoj poslovne ideje s pozitivnom društvenim učinkom u sklopu projekta BAIF. Trodnevna radionica održana je 5., 6. i 7. svibnja 2021. godine  u Krapini u sklopu online edukacije u trajanju od četiri tjedna u kojoj sudionici uz pomoć renomiranih mentora različitih ekspertiza iz prve ruke uče kako svoju ideju razviti u pravi mali posao spreman za investiciju, rast i uspjeh.

Mentori su poduzetnici i poslovni stručnjaci s višegodišnjim poslovnim iskustvom koji su pomogli timovima odskočiti sa svojim društveno odgovornim idejama kroz individualne konzultacije i podršku pri razvoju poslovnog projekta. “Na pitch sessionima kojima sam osobno prisustvovao kao mentor bilo je sedam timova i mogu reći da sam ugodno iznenađen s kvalitetom poslovnih ideja i zrelošću projekata. Mislim da će timovima ovo iskustvo biti dragocjeno u potrazi za financiranjem jer im je omogućilo da u “prijateljskom” okruženju izbruse svoje prezentacijske vještine u zadanom formatu”, rekao je Igor Škrgatć, predsjednik HUP – Udruga malih i srednjih poduzetnika.

Sa svakim timom startup “juniora” i poduzetnika početnika radili su posebni mentori koji su pomagali razviti i mjeriti društveni učinak svake ideje. “Moja poslovna ideja ide u smjeru promjene postojećeg stanja između poslodavaca i zaposlenika, bazira se na “employer brandingu” kako bi poslodavci postali privlačniji zaposlenicima. Time bi se utjecalo na smanjenje iseljavanja iz Hrvatske jer istraživanja pokazuju da je visina plaće tek na trećem mjestu zadovoljstva zaposlenika na radnom mjestu, a na prva dva su upravo odnos prema zaposleniku i mogućnost napretka”, naglasio je polaznik programa Emanuel Stojanov iz Stojanov Conslutinga.

Sudionici programa kao najveću vrijednost trodnevnog bootcampa istaknuli su upravo konstruktivne savjete iskusnih  mentora koji su im pomogli u procjeni održivosti i uspjeha njihove poslovne ideje. “Mentori pružaju podršku u svakom segmentu razvoja ideje. Neki polaznici su na bootcamp došli s jednom poslovnom idejom, u suradnji s mentorima ustanovili da ona nije poslovna održiva i razvili jednu sasvim novu ideju!”, naglasio je Stojanov.

Edukacijski program odvija se elektroničkim putem, korištenjem BAIF LMS platforme. Lekcije su unaprijed snimljene i mogu se konzumirati bilo kada, a pojedina cjelina otvara se ponedjeljkom i ostaje otvorena do završetka programa. Osim videolekcija, polaznici programa dobivaju popratne materijale, predloške za popunjavanje raznih metodologija (gdje je primjenjivo) te alat u MS Excelu za poslovno planiranje. Kroz tri tjedna edukacije koju vodi Krešimir Delač sa svojim timom ispred tvrtke Simulus, uključeni timovi rade na prepoznavanju i validaciji prilika u okruženju, postavljanju poslovnog modela te izradi financijskih projekcija. Na kraju programa najbolje ideje će se bodovati za BAIF financijski instrument s potencijalom privlačenja vlastitog poslovnog anđela. “Sadržaj je odlično strukturiran, te je pun korisnih materijala koji omogućuju da se uspostave i započnu važni poslovni procesi na kojima se temelje daljnje akcije. Također, tim koji ga vodi je uvijek spreman uskočiti ako je potrebna pomoć te odvojiti svoje vrijeme da dodatno sve objasni, što nam stvarno puno znači u ovoj fazi”, istaknula je Lucija Iličić iz PlatePay teama koji se nadaju kako će njihova ideja privući potencijalne investitore.

Bootcamp u Krapini prvi je od četiri planirana turnusa poduzetničkih programa za izgradnju kapaciteta i investicijsku spremnost za tvrtke, startupove i poduzetničke timove. Prijave za program u Osijeku su u tijeku zaključno sa 21. svibnja i zainteresirani sudionici mogu se prijaviti putem linka baif.hr/prijavise. Program u Osijeku započinje 24. svibnja, a slijede Rijeka (28. lipnja) i Split (06. rujna). U radionice investicijske spremnosti uključit će se sto poduzetničkih timova iz cijele Hrvatske. “Teorijski pristup u razvoju poslovne ideje koji se temelji na „pokušaj – padni – promijeni – pokušaj ponovo“ koji primjenjujemo u ovom programu obogatili smo stvarnim životnim situacijama. Tržište ima svoje zakonitosti, investitori svoja očekivanja, a poduzetnici svoj put – sve tri dimenzije spojili smo u radionice investicijske spremnosti. Intenzivan trening za sve timove, ali i vrijednost koju su dobili, opravdala je njihovo povjerenje u ovaj program. Svi koji želite testirati svoju ideju – pridružite se novim turnusima u Osijeku, Rijeci i Splitu”, izjavila je Helena Matuša, zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije.

Scroll to Top